,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. augusztus 11., szombat

GYROS PIZZA



A fiam leadta a pizzára a rendelést, de nem ám a helyi pizzériának, hanem nekem: gyrosos pizza. Nem nagy ügy, tudtam hogy milyen feltét kell rá, de azért szétnéztem a kamrába ill. a frigóban, hogy van- e itthon minden hozzávaló, szerencsére megvolt minden,  igy hát a rendelés teljesítve.

HOZZÁVALÓK /32cm -es átmérőjű tepsihez/

PIZZA TÉSZTA:  20 dkg  finom- és 20 dkg  kenyérliszt, 3 ek olivaolaj, 1/3 cs élesztő, 1 dl  tej, 1 kk. cukor, langyos víz amennyit felvesz a liszt ez nálam kb 2 dl, 1 tk só.

   Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd a víz kivételével, a többi hozzávalót a kenyérsütő üstjébe tesszük és dagasztó funkcióra  kapcsoljuk, a vizet csak lassan adagoljuk hozzá ,majd kb 20 perc múlva a dagasztóprogram lejártakor, egy nagyon jó állagú, könnyű tésztát kapunk. Meleg helyen / a sütöben kb 50 °C-on / kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt, belesimítjuk a tepsibe, ellapogatjuk és megrakjuk a következő feltéttel:

FELTÉT:  2 dl  tejföl, 1 kisebb fokhagyma áttörve, aprított kapor, 1 csirkemell, gyros fűszer, paradicsom hagyma, feta-vagy reszelt trappista sajt.

A csirkemellet felcsíkozzuk és bepácoljuk a gyrosfűszeres olajban, állni hagyjuk kb 20 percig, majd kisütjük. A tejfölt jól kikeverjük a préselt fokhagymával és a kaporral, a zöldségeket felkarikázzuk a sajtot lereszeljük.
   Elősször a fokhagymás tejfölt kenjük a tésztára, majd megrakjuk a sült csirkehússal, paradicsommal és a hagymával.



A végén megszórjuk jócskán sajttal és rászórunk még kevés gyros fűszert. A sütőbe toljuk, 180°C-ra kapcsoljuk, amíg  melegszik a sütő addig is kel a tésztánk és szép pirosra sütjük.



                            JÓ ÉTVÁGYAT!

3 megjegyzés:

  1. Annyira, de annyira.... !!! Most úgy megenném! :))

    VálaszTörlés
  2. Ha szabad hozzátenni valamit. Én is kb ezzel a tésztával csinálom, de ha olajat adsz hozzá (3-4 evőkanál) és a sütőt feltekered maximumra akkor meg tudod olyan színűre sütni mint ahogyan a pizzériában csinálják. Pizzériában egyébként 350- 450 celsius fokon sütik, de az eredeti fatüzelésű kemencében 700 (!) fok van. Nem kell félni ha kicsit sütés közben kemény a széle mert amikor hül vissza fog puhulni, főleg ha sütés után egyből körbekened a szélét fokhagymás olajjal. Jó főzést!

    VálaszTörlés