,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. január 12., szombat

KRAPFEN, az OSZTRÁK FÁNK




Falatnyi fánkocskák, aminek a felét karamellizált banánpürével töltöttem.
A bécsi fánkot lehet tölteni, vagy csak egyszerűen porcukorba forgatni, állítólag egy Krapfen nevű pék özvegye készítette először - teljesen véletlenül. Ugyanis amikor megözvegyült egyedül vitte a pékséget és nem igazán bírta a vásárlók rohamát, ezért a türelmetlen vevők mindig sértegették. Egyszer úgy felmérgesítették, hogy kikapott  egy adag kelt tésztát az edényből és az egyik vevő felé hajította, ám a tészta a forró zsírban kötött ki és pár perc múlva óriási sikert aratott a zsírban sült tészta. - ( GoodFood )


HOZZÁVALÓK
- 50 dkg liszt
- fél cs. élesztő
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 3 db tojássárga
- fél dl rum
- kb 3 dl langyos tej
- fél kk, só


A hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk, majd a duplájára kelesztjük. Miután megkelt átgyúrjuk és kb 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és még legalább fél órát letakarva kelesztjük Majd forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.


KARAMELLIZÁLT BANÁNPÜRÉ
- 3 ek kristálycukor
- 2 banán
- 1 dl tejszín

A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a felkaríkázott banánt  a tejszínt és sűrűre főzzük majd botmixerrel simára pürésítjük. Ha kihült, fánktöltővel nyomunk a fánkocskák közepébe és porcukorral jól megszórva kínáljuk.

















5 megjegyzés:

  1. Látom Te is végigfőzöd a GoodFood recepteket. Én is ezt a fánkot néztem ki az újságból és holnap készülök megsütni. Nagyon guszta a tied, és biztosan nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szeretem ezt az ujságot,sok izgalmas receptekkel és szép fotókkal. A legutóbbi számban pár étel nagyon megtetszett és ki is próbáltam,kisebb módosításokkal - eddig nem csalódtam. A karamelles banánpüré nagyon jó ötlet, akár még sütibe is krémként:) Sok sikert hozzá!

      Törlés
  2. Fánkot a kolléganőmtől szoktam kapni, mindig hoz nekem. Ez még nekem kemény dió, de lehet, egyszer megtáltosodom és bevállalom :-)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem, bátran fogj hozzá! Nem nagy ördöngőség elkészíteni:)

    VálaszTörlés
  4. Én András vagyok imádok főzni sütni azt mondják tudok is. rengeteg saját receptem van fánkból is de most ezt csinálom meg. ha kész írok, hogy milyen lett.

    VálaszTörlés