,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. december 31., szerda

~ GERBAUD - SZELET, BUÉK 2015 ! ~




Kedves olvasóim, követőim, bloggertársaim : 
Sikerekben Gazdag Új Esztendőt Kívánok !

 Ezzel az örök klasszikussal búcsúzom ettől az évtől. Köszönöm, hogy olvastatok és számos receptet elkészítettetek a receptgyűjteményemből, remélem az elkövetkező időben is gyakran benéztek a virtuális konyhámba és finomabbnál - finomabb ételeket, süteményeket készíthettek majd el. 
Ez az év számomra telis - tele volt meglepetésekkel és örömmel írhatom, hogy sikeresen zártam a 2014 - t.  Mindenkinek ilyen szerencsés ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNOK !
Juditka

»HOZZÁVALÓK«
Tészta : 45 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg zsír, 6 dkg cukor, 1 tojássárgája, 2 dkg friss élesztő, 1 kk só, 1 dl hideg tejföl
Töltelék :
- 25  dkg őrölt dió
- 10 dkg cukor
- 30 dkg baracklekvár
Máz :
- 15 dkg átszitált porcukor
- 3 ek kakaópor
- 3 dkg vaj
- forró víz 

  1. Az élesztőt elkeverjük a tejföllel.
  2. A lisztet a cukrot és a sót összevegyítjük, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, majd a tojás és az élesztős tejföl hozzáadásával alaposan összegyúrjuk. ( Ha száraz lenne adjunk még hozzá tejfölt ) A tésztát 3 részre osztjuk és folpackba csomagolva  hűtőbe tesszük, kb 30 percre.
  3. Egy tepsit ( kb 25 x 35 cm ) kizsírozunk, lisztezünk. Kinyújtjuk az első tésztagombócot, majd a tepsibe fektetjük. Megkenjük a lekvár felével és rászórjuk a cukros dió felét, ráhelyezzük a második tésztalapot, majd ezt is megkenjük lekvárral és rászórjuk a cukros diót. Betakarjuk a harmadik tésztalappal, kissé lenyomkodjuk és pár helyen villával megszurkáljuk.
  4. Meleg helyen kb 1 órát kelesztjük, azután előmelegített 180 °C - on aranyszínűre sütjük.
  5. Sütés után a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  6. A mázhoz felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a kakaóval elkevert porcukrot és annyi forró vizet, hogy jól kenhető masszát kapjunk, majd bevonjuk vele a süteményt.




2014. december 30., kedd

~ SAJTOS KOLBÁSZOS TALLÉROK ~



»HOZZÁVALÓK« ( kb 30 db - hoz )
- 30 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 15 dkg sajt
- 2 tojássárgája
- 1 tk só
- 1 / 2 tk sütőpor
- 1 - 2 ek tejföl
- 10 dkg füstölt kolbász
- 1 tojásfehérje - a kenéshez
- sajt - a szóráshoz


  1. A vajat morzsoljuk össze a liszttel, adjuk hozzá a reszelt sajtot a sót és a sütőport.
  2. A tojássárga és a tejföl hozzáadásával gyúrjuk egynemű tésztává.
  3. A tésztából formáljunk kb 2 dkg - os golyókat, tenyerünkkel lapítsuk el és nyomjunk mindegyik közepébe 2 - 3 szeletke kolbászt. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe.
  4. Kenjük le a tallérok tetejét tojásfehérjével és szórjuk meg reszelt sajttal.
  5. Előmelegített 180 °C - os sütőben süssük szép aranysárgára.

2014. december 21., vasárnap

~ PUNCSROLÁD ~




 A puncskocka az egyik nagy kedvencem - most tekercs formában és lágy puncsos krémmel a tetején. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem a piskóta iszonyatosan megnő mindig, sütőport soha nem tettem hozzá és a tojásokat sem választom soha szét, mint azt sok helyen írják és képtelen vagyok elrontani. Csak azért írom mert sokan panaszkodnak, hogy nem szeretnek piskótát sütni, mert  nem sikerül : vagy összeesik vagy nem emelkedik fel, vagy pedig nyers marad -  pedig még méregetni sem kell a hozzávalókat. A titok az átszitált liszt, hogy még lazább legyen és a forró sütő. Ha tekercsként készítjük, egy kanállal kevesebb cukrot tegyünk a tojáshoz, akkor nem fog törni a feltekeréskor - ezt egy cukrász ismerősömtől tudom. Az olaj meg azért kell bele, hogy ne legyen olyan száraz és fojtós.
Sok sikert hozzá !

Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Piskótához :
- 6 db tojás, 5 ek cukor, 6 ek liszt, 1 ek étolaj
Töltelékhez :
- 20 dkg babapiskóta
- 3 dl víz
- 15 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 1 narancs leve
- 1 dl málnaszörp
- 1 - 2 ek kakaópor
- 3 ek baracklekvár
- rum
Krémhez :
- 3 dl tej, 1 cs puncs ízű pudingpor, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 ek málnaszörp

  1. A sütőt 220 °C - ra előmelegítjük, a gáztepsi széleit kivajazzuk, lisztezzük, aljába zsírpapírt vágunk.
  2. A tojást fehéredésig keverjük a cukorral, (ez egy kis időt igénybe vesz, hiszen sok a tojás ) majd hozzákeverjük az olajat és óvatosan beleforgatjuk az átszitált lisztet. Betoljuk a forró sütőbe ( de nem nyitogatjuk ) és szép halványra megsütjük. Ha megsült, lisztezett konyharuhára borítjuk és a konyharuhával együtt feltekerve hagyjuk kihűlni.
  3. A vízből és a cukorból szirupot főzünk, hozzáadjuk a narancs levét és a málnaszörpöt.
  4. Egy tálba apróra tördeljük a piskótát, rálocsoljuk a cukros szirupot és jól átforgatjuk, hogy mindenhol jól beszívódjon. Hozzá keverjük a kakaóport a barack lekvárt és a rumban ázott mazsolát. Így hagyjuk állni legalább félóráig.
  5. A piskótát kitekerjük, megkenjük 3 - 4 ek baracklekvárral, majd egyenletesen elterítjük rajta a puncsos keveréket. Óvatosan visszatekerjük, sütőpapírba becsomagoljuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. A tetejére elkészítjük a pudingot, még melegen hozzákeverjük a málnaszörpöt és hagyjuk kihűlni. A vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadva a pudingot sima krémmé keverjük.
  7. A piskótát a krémmel bekenjük és marcipánnal díszítjük.

2014. december 20., szombat

~ ASZALT SZILVÁS - MOGYORÓS TALLÉROK ~




 Az aszalt szilvát karácsonykor előszeretettel használom és nemcsak sütikbe, hanem húsokba göngyölve is. Ezekbe az aranyos tallérokba is került párszem és hogy feltudja dobni az ízével ezt azt egyszerű kekszet. Már pár nappal az ünnepek előtt elkészíthetjük, és jól záródó fémdobozba sokáig eláll. 
A sütis dobozt a http://sutnifozni.hu/webshop/ biztosította. 

Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK« 22 - db - hoz
Tésztához : 
- 30 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 1 kk só
- 1 narancs reszelt héja
- 1 tk vaníliakivonat
Töltelékhez : 
- 10 dkg törökmogyoró
- 5 dkg aszalt szilva
- 3 - 4 ek szilvalekvár
Díszítéshez : 
- 10 dkg fehércsokoládé
- 1 ek tej
- porcukor 
  1. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
  2. Az aszalt szilvát apróra vágjuk, összekeverjük a szilvalekvárral és a darált mogyoróval. Ha száraz lenne adjunk még hozzá lekvárt.
  3. A tésztából 3 dkg - os golyókat formálunk, tenyerünkkel kissé ellapítjuk és karalábé vájó hátoldalával mélyedéseket készítünk a közepébe. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és mindegyik tallér közepébe 1 - 1 púpozott teáskanálnyi tölteléket helyezünk. 
  4. Előmelegített, 180 °C - on kb 15 - 20 perc alatt megsütjük.
  5. A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a forró tejet és fényesre keverjük.
  6. A kihűlt tallérokat az olvasztott csokoládéval becsíkozzuk. Majd ha a csoki megszilárdult a tetején, porcukorban megforgatjuk.

2014. december 17., szerda

~ TÉLI TORTA ~






 Igaz a télnek eddig semmi nyoma, de ebben a süteményben benne van minden téli íz - alma, mák, citrom, fahéj, rum, egy kis marcipán.
Eredetileg ez egy kuglóf recept, csak most tortaformában készült. Bármilyen lekvárt használhatunk a lapok betöltéséhez, én házi barack lekvárral készítettem - de ne sajnáljuk ! 
Nagyon finom, szaftos sütemény, bátran ajánlom akár az ünnepekre is.

Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Tésztához :
- 4 tojás, 18 dkg cukor, 20 dkg lágy vaj, 15 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 1 nagy alma - reszelve ( kb 16 dkg ), 1 citrom reszelt héja, 1 tk fahéj, 2 tk rumaroma, 1 cs sütőpor, csipetnyi só
Töltelékhez : - bármilyen lekvár 
Krémhez : 
- 15 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 1 nagy ek mascarpone, 1 citrom reszelt héja  és 1 / 2 - nek a leve
Díszítéshez : - darált mák, marcipán hópelyhek

  1. Egy 23  cm - es tortaformát kivajazunk és lisztezünk, a sütőt 180 °C - ra előmelegítjük.
  2. A tojást kihabosítjuk a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a reszelt almát ( levével ), az aromát és a citromhéját. A lisztet összekeverjük a mákkal, fahéjjal és a sóval, majd összeforgatjuk a tojásos résszel.
  3. A masszát a formába simítjuk és kb 50 percig sütjük. Félidőben vegyük vissza a hőfokot 170 °C - ra - de végezzünk azért tűpróbát.
  4. A tésztát a  formában hagyjuk legalább 15 percig, majd rácsra borítva kihűtjük. Vízszintesen két - vagy három részre vágjuk és megtöltjük lekvárral.
  5. A krémhez a vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzákeverjük a mascarponét. Ízesítjük citromlével és a reszelt héjjal majd bevonjuk vele a torta tetejét ill. az oldalát.
  6. Darált mákkal és marcipánnal díszítjük.    







2014. december 15., hétfő

~ POZSONYI KIFLI ~





 A tökéletes pozsonyi kifli receptjét hozom - a tésztája bejglinek és a zserbónak is az alapja. Már nagyon régen megvan a recept és ha így készítitek, garantált a siker. A tészta alá ill. fölé nem szabad lisztezni és a tésztájába mindenképp kerüljön zsír. Kicsit időigényes a tojások száradása miatt, de ettől lesz szép cserepes a kiflik vagy a bejglik teteje. Ha előre akarunk dolgozni a tölteléket már előző nap elkészíthetjük, sőt a tésztát is begyúrhatjuk, felhasználásig a hűtőben tartsuk. Én most csak mákosat készítettem, de a diótöltelékhez is ugyanezek az arányok.

Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Tésztához : 
- 50 dkg liszt, 12 dkg hideg vaj, 10 dkg hideg zsír, 5 dkg porcukor, 1 , 5 dkg friss élesztő, 1 tojássárgája, 1 tk só, 140 ml hideg tej
Töltelék : 
- 20 dkg darált mák, 4 dkg finom zsemlemorzsa, 1 dl víz, 12 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 ek  barack - vagy más lekvár ( ízlés szerint gazdagíthatjuk mazsolával, fahéjjal, szegfűszeggel )
Kenéshez : 
- tojássárgája
- tojásfehérje

  1. Az élesztőt  kevés hideg tejjel simára keverjük. A maradék tejjel elkeverjük a sót és a tojássárgáját.
  2. A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk majd összemorzsoljuk a hideg vajjal ill a  zsírral. Hozzáadjuk az élesztős és a tojásos tejet és az egészet egynemű tésztává gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük amíg elkészül a töltelék.
  3. A vizet a cukorral felfőzzük, majd rá öntjük a mákra. Hozzáreszeljük a citrom héját és a lekvár hozzáadásával alaposan összekeverjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A tésztából 4 dkg - os  golyókat gömbölyítünk, a tenyerünkkel ellapítjuk és ovális alakúra nyújtjuk.
  5. A tölteléket 3 dkg - os darabokra osztjuk és henger alakúra formázzuk majd ráhelyezzük a tészta hosszabbik oldalára és feltekerjük. Tenyerünkkel szivar alakúra gurigatjuk és patkó alakúra formázzuk.
  6. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,  lekenjük tojássárgájával ( nemcsak a tetejét ) és  hideg szellős helyen hagyjuk rajta megszáradni ( kb 1 - 1, 5 óra -  de ne tegyük hűtőbe  ) . Amikor már nem ragad, átkenjük tojásfehérjével.
  7. Ekkor már melegebb helyen hagyjuk száradni, cserepesedni.
  8. Előmelegített 180 °C - os sütőben a kifliket aranybarnára sütjük.


2014. december 14., vasárnap

~ VANÍLIAKRÉMES DUETT SZELET ~






„ A szeretet ünnepére 
készül minden lélek .
Három gyertya lángja fénylik , 
s hálatelt az ének ”

 A mai örömvasárnapon, ezt a kétféle piskótából készült, könnyed vaníliakrémes sütit készítettem.
Nem igényel különösebb szakértelmet, hiszen - szerintem - piskótát minden ki tud sütni. Főzött krém került a tetejére, ami ezáltal még lágyabb és selymesebb. 
Ha valami krémeset kerestek, akkor itt ez a szuper recept, bátran merem ajánlani.

Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Diós piskótához :
- 4 tojásfehérje, 4 ek cukor, 3 ek finom zsemlemorzsa, 4 ek darált dió, 1 tk keserű ( színtelen ) mandulaaroma
Kakaós piskótához :
- 4 tojás, 4 ek cukor, 2 ek étolaj,  4 ek liszt, 2 ek kakaó, 1 kk sütőpor
Krémhez :
- 4 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 púpozott ek liszt, 2 dl tej, 1 tk vaníliakivonat, 20 dkg vaj

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra, egy kb 20 x 30 cm - es tepsit kivajazunk és lisztezünk .
  2. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a mandulaaromát és óvatosan beleforgatjuk a morzsával elkevert diót. A masszát egyenletesen belesimítjuk a tepsibe.
  3. A tojást fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzászitáljuk a kakaós, sütőporos lisztet és óvatosan összeforgatjuk. A masszát egyenletesen rákenjük a diós piskótára.
  4. Forró sütőbe tesszük és tűpróbáig sütjük. Ha megsült a tepsiben hagyjuk kb 10 percig, majd  rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.
  5. A krémhez simára keverjük a tojást a cukorral, a liszttel és kevés tejjel. A többi tejet felforraljuk, hozzáöntjük a tojásos masszát és sűrű krémmé főzzük. Ha a krém kihűlt, robotgéppel beledolgozzuk a vajat.
  6. A krémet a piskótára simítjuk vagy csillagcsővel díszítjük.


2014. december 13., szombat

~ MARCIPÁNOS CSIGAKEKSZ ~




Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 35 dkg liszt, 6 dkg porcukor, 18 dkg vaj, csipetnyi só, 1 kk vaníliaaroma, 15 dkg mascarpone
Töltelék: - 20 dkg marcipánmassza, 5 dkg darált mandula, 12 dkg cukor, 2 tojásfehérje, 1 tk  fehér mandulaaroma, kb 2- 3 ek tej
- tojássárgája a kenéshez
- cukor a szóráshoz

  1. A tésztához, szitáljuk össze a lisztet a porcukorral és a sóval, morzsoljuk el benne a vajat, ízesítsük vaníliával és a krémsajt hozzáadásával gyúrjuk össze. ( ha lágy lenne adjunk hozzá még kevés lisztet ) Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe félórára .
  2. A marcipánmasszát sajtreszelőn reszeljük le és keverjük krémesre a többi hozzávalóval. ( adhatunk még hozzá tejet, ha nagyon ragadna )
  3. A tésztát és a tölteléket osszuk 4 részre. A tésztát lisztes felületen nyújtsuk kb 20 x 30 - as méretűre, kenjük meg marcipánkrémmel, majd helyezzünk rá egy tésztalapot. A tetejét kenjük meg ismét a krémmel és tekerjük fel, mint a bejglit. Így járjunk el a másik adaggal is.
  4. A két tésztarudat tegyük mélyhűtőbe legalább félórára  ( a könnyebb szeletelés végett ) majd vágjunk 2 cm - es szeleteket belőle. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetjüket kenjük le tojássárgájával és szórjuk meg cukorral.
  5. Előmelegített 200 °C - os sütőbe süssük a csigákat addig, amíg színt kapnak ( kb 25 perc ) .

2014. december 12., péntek

~ MÉZES , TEJFÖLÖS - PUDINGOS SZELET ~




Könnyen elkészíthető, olcsó és nagyon finom sütit ajánlok az ünnepekre. A lapokat már megsüthetjük pár nappal előbb, de egy éjszakát mindenképp pihentetni kell, hogy összepuhuljon a krémmel.

Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Tésztához : 
- 5 dkg vaj
- 2 ek méz
- 2 db tojás
- 18 dkg porcukor
- 2 ek kakaópor

A hozzávalókat gőz felett összemelegíteni.

- 45 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna 
- 1 tk fahéj - elhagyható
- csipet só

Majd összegyúrni a lisztes keverékkel. A tésztát három felé osztani, gombócokká formálni és hűtőben pihentetni kb félóráig.
Mindhárom gombócot alá - fölé lisztezve,  kb 20 x 30 - as lappá kinyújtani és vajazott, lisztezett tepsi hátán előmelegített, 180 °C - os sütőben kb 10 perc alatt megsütni. A lapokat kihűteni.

Krémhez : 
- 3 cs vaníliás pudingpor
- 1 ek liszt
- 6 dl zsíros tej
- 3 dl 20 % - os tejföl

1, 5 dl tejben simára keverni a pudingport és a lisztet, a többi tejet felforralni, majd hozzáönteni a pudingos tejet és sűrű krémmé főzni. Még forrón hozzákeverni a tejfölt és párszor megkeverve kihűteni. 

- 20 dkg vaj
- 18 dkg porcukor

A vajat a cukorral habosra kikeverni, majd hozzáadni a kihűlt pudingot és simára keverni. A krémet kétfelé venni és megtölteni a lapokat.
Egy éjszakát hideg helyen pihentetni, majd a tetejét megszórni porcukorral és tetszés szerint szeletelni.








2014. december 11., csütörtök

~ OLASZ SAJTGOLYÓ ~





 Előételként, hidegtálakra, vagy köretként kiváló választás ez az olasz sajtgolyó. Sajtból inkább a karakteresebb ízűt válasszuk és akár többfélét is. Nálunk karácsonykor mindig kerül az asztalra a rántott hal mellé, de évközben is többször elkészítem. 


»HOZZÁVALÓK«
- 25 dkg mascarpone
- 2 ek reszelt parmezán
- 20 dkg bármilyen reszelt sajt
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 1 / 2 ek szárított bazsalikom - de legjobb a friss kb 10 levélke
- só, bors, rózsabors - ízlés szerint

- A sajtokat keverjük krémesre, reszeljük hozzá a fokhagymát, ízesítsük - ha van otthon friss bazsalikom levél, akkor aprítsuk azt hozzá.
- Tegyük a masszát a hűtőbe legalább 1 órára, majd formáljunk diónyi gombócokat belőle.
- Tálaláskor szórjuk meg tört rózsaborssal.


Print Friendly and PDF

2014. december 9., kedd

~ ANANÁSZOS ZSERBÓTORTA ~




  Szeretek kisérletezni az ízekkel, de ki nem ? Pár nappal ezelőtt készítettem ananász dzsemet tudatosan,  hiszen már akkor tudtam, hogy mibe fogom majd felhasználni - hát ennek a fenséges zserbótortának a töltelékébe. 
Maga a töltelék is nem a megszokott - lekvárra szórunk diót - hanem összekevertem a diót a lekvárral és tojáshabbal lazítottam. Gizi - nél találkoztam ezzel a megoldással és nagyon megtetszett, de így nekem sokkal finomabb is - na és az ananász dzsemmel ! !
 Az biztos, hogyha így készítitek a zserbót tortaként, méltó helyet foglal el az ünnepi asztalon a sütemények közt, akár ezzel az ananász dzemmel készítve, akár a megszokott sárgabarack lekvárral.

 Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Tésztához : 
- 28 dkg liszt, 1, 5 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 15 dkg vaj, csipetnyi só, 0 , 5 dl tej
Töltelék : 
- 30 dkg őrölt dió, 15 dkg porcukor, 1 tk vaníliakivonat, 5 ek ananászlekvár, 1 citrom reszelt héja, 2 tojásfehérje, csipet só
Bevonáshoz :
 - 15 dkg étcsokoládé, 0 , 5 dl zsíros tej 


  1. Egy kapcsos tortaformát ( kb 22 - 23 cm ) jól kivajazunk és lisztezünk.
  2. A tésztához, langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet sót és a porcukrot összeszitáljuk, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzá adjuk a tojások sárgáját a felfutott élesztőt és alaposan összegyúrjuk, majd 3 gombócot formálunk belőle.
  3. A diót összevegyítjük a porcukorral, kikeverjük a lekvárral, vaníliával és a citromhéjjal. A fehérjéből a sóval habot verünk, majd óvatosan összeforgatjuk a diós masszával. A tölteléket ketté osztjuk.
  4. A tésztagombócokat akkorára nyújtjuk mint a forma, majd összeállítjuk a tortát. Egy réteg tészta, erre kerül a töltelék fele, majd ismét tészta, töltelék és végül tészta. A tetejét villával megszurkáljuk és előmelegített 170 °C- os sütőben megsütjük  ( kb 30 - 35 perc ). A formában hagyjuk kihűlni.
  5. A bevonóhoz, felforrósítjuk a tejet, beletördeljük a csokoládét és simára keverjük, majd bevonjuk vele a  torta tetejét és az oldalát. Tetszés szerint díszítjük.