,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2020. március 20., péntek

~ ÍR SZÓDÁS KENYÉR ~



»HOZZÁVALÓK«
- 30 dkg liszt ( lehet kenyérliszt ) 
- 10 dkg teljes kőrésű liszt
- 1 tk só
- 1 kk cukor
- 1 tk szódabikarbóna
- kb 3 dl író 
vagy : 3 dl teljes tej + 2 ek citromlé 
vagy 2 dl joghurt + 1 dl víz keveréke

  • A sütőt 200 °C ra melegítjük, a sütőbe egy jénai tálat helyezünk.
  • A száraz hozzávalókat öszevegyítjük, majd hozzáöntjük az írót és egy fakanállal az egészet összekeverjük. ( ne gyúrjuk és ne dagasszuk ) A tészta lágy legyen, de ne ragacsos. 
  • Ezután a tésztából lisztezett felületen cipót formázunk, beszórjuk liszttel és egy éles késsel mély keresztet vágunk a tetejébe. A cipót a forró tálba helyezzük, 20 percig fedő alatt, majd a fedőt levéve további 10 perc alatt, pirosra sütjük. ( * a sütési idő eltérő lehet ) 



3 megjegyzés:

  1. Az mit jelent, hogy sütés előtt meleg tálba kell helyezni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sütőedény amiben sütjük majd a kenyeret, be kell tenni a sütőbe, hogy jól átforrósodjon és ebbe helyezni a tésztát.

      Törlés
    2. KÖSZÖNÖM A GYORS VÁLASZT, MOST MÁR ÉRTEM.
      TULAJDONKÉPPEN AZ A LÉNYEG, HOGY ELŐMELEGÍTETT FORMÁBAN KERÜL A SÜTŐBE, AHOL 20 PERCEN KERESZTÜL FEDŐ ALATT MAJD MÉG 10 PERCIG ANÉLKÜL SÜL.

      Törlés