,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2024. július 27., szombat

~ CITROMOS ÁLOM ~



 »HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg tejföl  ( 20 % - os ), 12  dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor, 2 db közepes citrom
- 4 dl tejszín, 2 tasak habfix
- kb 32 db babapiskóta 

  • A tejszínt félig felverjük, majd hozzászórjuk a habfixálót és tovább verve kemény habbá verjük.
  • A tejfölt simára keverjük a cukrokkal, a 2 citrom reszelt héjával és 1 vagy 2 kifacsart citrom levével, ( ízlés szerint ) majd egy saptulával összeforgatjuk a felvert habbal. 
  • Egy kb 20 * 30 cm - es tepsi aljára szorosan lerakunk egy sor piskótát, rásimítjuk a krém felét, erre ismét egy sor babapiskóta, majd befedjük a megmaradt krémmel. Lefedjük fóliával és egy éjszakára  hűtőbe tesszük. 
  • A tetejét tetszőlegesen díszíthetjük, szórócukorral, vagy citromhéjjal, majd kockákra vágva kínáljuk. 
  • TIPP : a tepsi aljára folpackot is simíthatunk. 

2024. július 5., péntek

~ MEGGYES TÚRÓKRÉMES ~



 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 25 dkg liszt, 15 dkg vaj / margarin, 1 kk só
- 1 tojás, 1 tk 20 % - os ecet, 1 - 2 ek tejföl
Meggykrém :
- 1 ü meggybefőtt, 1 , 5 dl meggylé
- kb 3 ek cukor
- 1 tk őrölt fahéj, 1 ek rumaroma
- 1 tasak vaníliás pudingpor
Túrótöltelék :
- 50 dkg túró, 1 tasak vaníliás cukor
- kb 8 - 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja
- 250 ml tejszín, 2 db zselatinlap

  • A tésztához a lisztben elvegyítjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat, ezután hozzáadjuk a tojást, az ecetet, és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta . Folpackba csomagolva legalább 60 percre hűtőbe tesszük, majd a tésztát kétfelé osztjuk és egyenként, 18 * 28 cm - es lapokká kinyújtjuk. A lapokat sütőpapírral borított tepsi hátára fektetjük, villával megszurkáljuk és 180 °C - ra melegített sütőben, kb 20 perc alatt megsütjük. 
  • A meggylét simára keverjük a pudingporral, ízesítjük, hozzáadjuk a lecsepegtetett meggyet és alacsony lángon, sűrű krémmé főzzük. 
  • A zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. 50 ml tejszínt felmelegítünk, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint és oldódásig keverjük benne, a maradék tejszínt habbá verjük. A túrót villával áttörjük, ízesítjük, hozzáöntjük a zselatinos tejszínt és összeforgatjuk  a felvert habbal.
  • Az egyik tésztára rákenjük a meggykrémet, erre a túróhabot, majd befedjük a másik tésztalappal. A sütemény folpackkal letakarjuk és  hűtőben pár órán át vagy egy éjszakát pihentetjük, majd kockákra vágva, porcukorral megszórva kínáljuk.