,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''
» HOZZÁVALÓK «
- 4 db tojás
- 20 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 kispoharas natúr joghurt
- 50 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja
- 1 cs sütőpor
- 25 dkg liszt
- 1 zacskó ( 400 g ) fagyos erdei gyümölcs keverék
- A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra, egy kb 25 X 35 cm - es tepsit alaposan kivajazunk és kilisztezünk.
- A tojást habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a joghurtot, a villával összetört túrót, a citromhéjat és a sütőporos lisztet, majd a masszát a tepsibe simítjuk.
- A fagyos gyümölcsöt összeforgatjuk 2 ek cukorral és rászórjuk a túrós masszára.
- A sütőbe toljuk és kb 35 perc alatt készre sütjük.
Nagyon finom ízharmónia alakult ki a meggy, kávé és a csoki párosításával.
A tésztát előző este állítsuk össze és másnap már nyújthatjuk is. A lényeg, hogy már ne gyúrjuk a pihentetés után !
A krém pedig lágy és krémes . . .
» HOZZÁVALÓK « 25 cm - es formához
Tészta : - 18 dkg liszt, 12 dkg vaj, kb 1 dl tejföl, 1 / 2 tk só
Krém : - 2 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 1 dl fekete kávé, 1 ek kakaópor, 1 ek vaníliás pudingpor, fél dl rum vagy aroma, 20 dkg vaj, kb 25 dkg magozott meggy
Csokikrém : - 1 tábla étcsokoládé, 1 dl tejszín
- A tészta hozzávalóit előző este összegyúrjuk és gombócot formálunk belőle. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
- Másnap a tésztát kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát és az alját villával megszurkáljuk
- A sütő aljába egy kis üvegtálkába vizet öntünk, előmelegítjük 200 °C - ra és kb 20 perc alatt készre sütjük a tésztát.
- A krémhez, a tojássárgákból, a kávéból, a cukorból, kakaóból és a pudingporból sűrű krémet főzünk majd kihűtjük.
- A vajat kihabosítjuk és összekeverjük a kávés krémmel, ízesítjük rummal, majd a krém felét rákenjük a tésztára, kirakjuk a lecsepegtetett meggyel, majd rákenjük a megmaradt krémet is.
- A tetejére összemelegítjük a csokoládét a tejszínnel és amikor kihűlt rásimítjuk a krémre.
- Meggyszemekkel díszítjük.
» HOZZÁVALÓK «
- 3 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg darált mák, 1 tk fahéj, fél cs sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 2 ek tejföl, kb 25 - 30 dkg meggy
- Egy 22 cm - es forma aljába vágjunk sütőpapírt, az oldalát vajazzuk és lisztezzük ki, a sütőt melegítsük elő 180 °C - ra.
- A tojást habosítsuk ki a cukorral, óvatosan forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztes mákot és a citromhéjjal ízesített tejfölt.
- Öntsük a masszát a formába és nyomkodjuk bele a kimagozott meggyet.
- Süssük kb 40 percig ( tűpróba ! ) Ha nagyon sülne a teteje, borítsunk rá fóliát.
- Ha megsült a torta, hagyjuk a formában kb 10 percig, majd pattintsuk le a karimát és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután borítsuk ki és húzzuk le róla a papírt. Tetejét megszórhatjuk porcukorral.