»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 25 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 15 dkg vaj / margarin
- csipet só
- 1 tojás
- 1 - 2 ek hidegvíz
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kk sütőpor
Meggyes töltelék :
- 60 dkg fagyos meggy
- kb 5 - 6 ek cukor - vagy ízlés szerint
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 tk citromlé
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3 , 5 dl meggylé
- 2 ek kekszmorzsa
Krém :
- 25 dkg mascarpone
- 1 kis poharas tejföl ( 175 g ) 20 % - os
- 1 tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 ek étk. keményítő
- A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a sütőport, a citromhéjat és a vizet, majd összegyúrjuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
- A meggyet egy lábasba szórjuk, hozzáadjuk a cukrot, 1 dl vizet, a citromlét, a fahéjat és addig főzzük amíg a meggyszemek összenem esnek. Ezután leszűrjük, kimérünk a levéből 3 dl - t ( ha nem lenne annyi, akkor tejjel vagy vízzel kiegészítjük ) és simára keverjük benne a pudingport. A lábasba visszetesszük a meggyet, hozzáöntjük a pudingporos lét és sűrű krémmé főzzük, majd kb 3 - 4 kanállal elveszünk belőle amit botmixerrel pürésítünk a díszítéshez.
- A sütőt 170 °C - ra előmelegítjük. A tésztával kibélelünk egy kb 22 cm - es kapcsos tortaformát úgy, hogy az oldalára is kerüljön legalább 5 cm - magasan, majd az alját villával megszurkáljuk, rászórjuk a kekszmorzsát és elsimítjuk rajta a kihűtött meggyes tölteléket. A krémhez a hozzávalókat simára keverjük és ráöntjük a meggyes részre. Kb 50 - 60 percig sütjük, majd teljesen hagyjuk kihűlni ( de legjobb egy éjszakán át )
- A meggypürét egy nylon zacskóba kanalazzuk, a sarkát egy ollóval levágjuk és tetszés szerint díszítjük vele a tortát.