A saját málnatermésből ma, kb 1/2 kg-ot tudtam leszedni. Több is lett volna, ha közben nem szemezgetek belőle, lassan már leérik, meg a darazsak is nagy számban dézsmálják. Mit is csinálhatnék ebből a szép málnaszemekből? Sütni nem akartam, de lefagyasztani sem . A fiam már régóta emlegeti, hogy mikor készítek tejberizst, mert nagyon szereti. Hát eljött az alkalom, hogy egy finom málnás desszertet készítsek.
ELKÉSZÍTÉS
A tejberizst megfőztem: 1 liter tejhez kb 1,5 dl rizs öntöttem, ízesítettem cukorral, vaníliáscukorral, belereszeltem egy narancs héját és beletettem 5 dkg vajat, meg egy csipetnyi sót. Kis lángon, állandó kevergetés mellett készre főztem.
A málnából vagy 20 szemet felretettem, a többit botmixerrel pürésítettem és átszűrtem, a magok miatt. Egy lábosba feltettem főzni, adtam hozzá cukrot-ízlés szerint-. Egy kevés vízben elkevertem 1 kk étkezési keményítőt s hozzá öntöttem a málnaszószhoz, jól elkevertem és forraltam pár percig, ekkora már jól besűrűsödött. Hagytam kihűlni.
A poharak aljára tettem a rizsből, erre került a szósz és hűtőbe tettem dermedni kb negyedórára. Ezután betakartam a szószt a rizsréteggel, tetejét pedig kiraktam a félretett málnaszemekkel.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése