Apukám nagy gombász s mivel körbe vagyunk véve erdővel ( Mátra ), gombaszezonban sokszor az erdőt járja és hozza haza a szebbnél - szebb erdei gombákat, amiből az öregebb vargányák aszalásra vannak itélve.
Nagyon finom leves készíthető belőle.
HOZZÁVALÓK és ELKÉSZÍTÉS
- kb 25 dkg szárított vargánya
- 2 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- 2 dl tejföl
- só, bors, ételízeső
- 1 ek. étk. keményítő
- 1 db citrom leve
- 1 dl tejszín
- csipetnyi őrölt szerecsendió
A gombát kétszer - háromszor átmossuk, majd hideg vízben áztatjuk egy éjszakára. Másnap jól kinyomkodjuk, felöntjük vízzel, ízesítjük és puhára főzzük. A tejfölt a tejszínt és az étk. keményítőt összekeverjük és besűrítjük a levest majd jól összeforraljuk.
JÓ ÉTVÁGYAT !
Imádom szedni is, és enni is! Sajnos az elmúlt nyáron nem igen volt gomba,csak ősz tájékán akkor meg pont nem mentünk az őrségbe.Még ott éltem kiló szám fagyasztottam, száritottam le a vargányát.Na de talán majd idén !:))
VálaszTörlés