- 55 dkg liszt, 1 / 2 mk só, 3 ek porcukor
- 1 tk cukor, 25 g friss élesztő, 1 tojás, 1 dl étolaj, kb 2 dl langyos tej
- 15 dkg lágy vaj
- 1 tojássárgája + 1 ek tej - a kenéshez
- Az élesztőt 1 dl tej és a cukor keverékében felfuttatjuk, a lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzákeverjük a sót, a porcukrot, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, az olajat és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
- Ezután letakarva, meleg helyen kb 35 percig kelesztjük, majd a tésztából 8 egyforma gombócot formálunk és 20 percig pihentetjük.
- A gombócokat 18 cm - es átmérőjű nagyságúra nyújtjuk és egy tányéron egymásra helyezzük úgy, hogy mindegyiket megkenjük vajjal. Az utolsóra már nem kenünk vajat, hanem folpackkal letakarjuk és 20 - 25 percre hűtőbe tesszük.
- A tésztatornyot deszkára tesszük és 50 * 35 cm - es nagyságúra nyújtjuk, majd hosszábban kettévágjuk és a két fél tésztát egymásra helyezzük. ( így lesz 50 * 17 , 5 cm - es darabunk ) ezután az alsó és a felső részt középig behajtjuk, majd a felső részt az alsóra hatjuk úgy mintha egy könyvet összecsuknánk.
- Amikor ezzel megvagyunk, a tésztát egy éles késsel középen kettévágjuk és az egyik részt állítva egy kivajazott, 22 cm - es forma közepébe helyezzük - ez lesz a szív alak. A tészta másik részét kihajtogatjuk és a tésztaszív köré illesztjük, a végeket összeillesztjük és kb 40 percig kelesztjük.
- Ha a tészta megkelt, a tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgájával és 180 °C - ra melegített sütőben, szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése